Lihashuoltovasara – miten ne toimivat ja onko niistä oikeasti hyötyä?

Lihashuoltovasara, lihasvasara, massage gun, hierontalaite… Näillä laitteilla on monia nimiä ja niitä on ruvennut näkymään yhä enemmän otsikoissa ja kauppojen hyllyillä. Testasimme ja tutkimme lihashuoltovasaroiden toimintaa ja kokosimme kaiken tarvittavan tiedon tähän artikkeliin! Tervetuloa tutustumaan lihashuoltovasaroihin!

Mitä tulisi ottaa huomioon hankkiessa lihashuoltovasara?

Lihashuoltovasaraoissa on isoja eroja ja näiden laitteiden hinnat vaihtelevat reilusti. Verkkokauppoja selatessa voikin olla hankala pähkäillä mikä olisi juuri se oikea laite itselle. Tässä muutama kohta mitkä kannattaa ottaa huomioon laitetta valitessa:

 1. Ääni: Jos ajattelet rentouttavaa hierontaa, jossa meinaat nukahtaa, voit yllättyä lihasvasaran käyttöön otossa. Ääni on monissa laitteissa nimittäin semmoinen, että voisit luulla käytössä olevan asfaltin jyrsimiseen tarkoitettu laite. Monille eniten jumissa olevat alueet ovat niska ja hartia seutu ja sitä aluetta hieroessa on laite ison osan ajasta suoraan korvien vieressä. Kannattaakin siis panostaa vähän hiljaisempaan laitteeseen.
 2. Paino: Laitetta käytetään isolta osalta yhdellä kädellä kannatellen ja laitteen käytön tulisi olla rentouttavaa. Lihashuoltovasaran painon tulisi siis olla semmoinen, että sitä on helppo kannatella yhdelläkin kädellä ja kannattaa ottaa huomioon myös se, että itseä hieroessa on laitetta käyttävä käsi monesti erikoisemmissa asennoissa, joissa isompi paino voi ollla raskaampi kannatella. Tämä on myös turvallisuus tekijä, koska monessa kohdassa saa olla melko tarkkaavainen siitä mitä kohtaa on hieromassa ja laitteen käsittelyn tulisi olla vakaata. Liian kevytkin laite voi olla huono, koska laitteen paino ja painovoima auttavat myös hieronnassa. 
 3. Muokattavuus: Laitteen hintaa ajatellessa on hyvä huomioida käyttötarkoitusta ja sitä miten hyvin lihasvasaran asetuksia voi säätää. Myös erilaisilla vaihdettavilla päillä pystyy käsittelemään paremmin eri lihaksia. 
 4. Kahva: Samalla tavalla kuin laitteen paino on tärkeää ottaa huomioon lihasvasaran kahvan ergonomisuus. Mikäli laitteessa on todella paksu kahva tai jos kahvan materiaali on liukas, on sen käyttö erittäin raskasta käsivarsille.
 5. Takuu: Kyseessä on sen verran kallis laite, että jos laitteeseen tule joku vika, on syytä saada laite huoltoon tai kokonaan uusi laite käyttöön. Takuu on myös silloin tukena, jos laitteen teho alkaa jostain syystä hiipumaan. 

Miten aloittaa käyttö - Lihashuoltovasara vinkit:

 • Aloita pienimmällä teholla: Laite on yllättävän tehokas ja toimintaperiaate on erilainen kuin perinteisssä hieronnassa. Hyvässä hierontavasarassa tulisi olla useampi eri tehoasetus ja isompia tehoja tulisi käyttää vain isompiin lihaksiin.
 • Aloita lyhyillä sessioilla ja pidä taukoja eri kohtien välillä: Monissa laitteissa on kerrottu miten pitään sitä tulisi korkeintaan käyttää. Yhtä kohtaa ei tulisi käsitellä liian pitkään samalla kertaa, että verenkierto saisi palautua, eikä kohtaan rupea kertymään nesteitä. 
 • Aloita isoista lihaksista: Alussa kannattaa keskitty isompiin lihasryhmiin ja vasta myöhemmin siirtyä tarkempiin kohtiin, jos sille on tarvetta
 • Kuljeta hierontalaitetta rauhallisesti ja tarkasti: kannattaa olla tarkkana mitä kohtaa hieroo. 
 • Kokeile suoraan lihakseen tai ohuen vaatteen läpi hierontaa: Monien mielestä tuntuu mukavammalta hieroa kankaan läpi, mutta varsinkin lähillä luita tai esimerkiksi selkärankaa on helpompi nähdä mitä kohtaa on käsittelemässä jos välissä ei ole kangasta. Erilaiset päät sopivat myös eri kohtiin ja kannattaa kokeilla mikä toimii itselle. 
 • Lämmittelyyn ja palautukseen: Voit käyttää laitetta ennen treeniä lihasten lämmittelyyn ja aktivoimiseksi ja palauttamiseen treeniin jälkeen. Sopivan painoinen ja omassa salkussa kulkeva lihasvasara on kätevä sujauttaa treenikassiin mukaan.  
 • Avaa jumit: Jos vastaan tulee erityisen jumittunut kohta voi siihen antaa useamman kierroksen, kunhan muistaa antaa myös palautumiseen aikaa. 
 • Käytä myös muita palautuskeinoja: Uuden ja hienon lihashuoltovasaran omistajan voi helposti innostua käyttämään sitä useamman kerran päivässä, mutta on todennäköistä, että saat paremman hyödyn, jos käytät myös muita palautuskeinoja välissä ja palaat muutaman päivän tauon jälkeen hierontapyssyn käyttöön. Esimerkiksi foam rollerin käyttöä ja vaikka avantouintia ei kannata lopettaa vaikka lihashuoltovasaralla saisikin hyviä tuloksia.
 • Milloin ei pidä hieroa lihasvasaralla: Lihashuoltovasaran käyttöä ei suositella sairaana tai raskaana oleville. Laitetta ei tulisi käyttää myöskään pahasti tulehtuneeseen lihakseen, koska verenkierto voi pahentaa tulehdusta auttamisen sijaan. Laitetta ei myöskään tulisi käyttää suoraan haavoilla tai venähtäneinä tai rikki oleviin kohtiin. 

Onko lihashuoltovasara uusin trendi vai ammattilaisten salainen ase jo vuosien takaa?

Milloin lihashuoltovasara on keksitty? Periaatteessa tärinään perustuvaa hierontaa on tehty jo vuosituhansia, mutta  ensimmäisen lihashuoltovasaran kehitti vuonna 2008 kiropraktikko Jason Werseland. Werseland oli pahasti loukkaantunut moottoripyöräonnettomuudessa ja kehitti laitteen omaan kuntoutukseensa. 

Erilaisia lihashuoltovasaroita on kehitetty sen jälkeen paljon ja laitteiden suosio on varsinkin alkuaikoina levinnyt paljon eri urheilujoukkueiden käytössä. Kovassa rasituksessa olevat huippu-urheiljat tarvitsevat kaiken avun palautumiseen, että ovat taas kovassa iskussa seuraavassa pelissä, ottelussa tai tapahtumassa. 

Miten lihashuoltovasara toimii?

Lihashuoltovasaroita on tosiaan ollut jo jonkin aikaa käytössä ja on kuitenkin vielä vähän epäselvää mihin niiden toiminta perustuu. Uskotaan kuitenkin, että nopeat sykäykset, joita laite tekee vaikuttavat syvälle lihaksen kudoksiin. Nämä pulssit aukaisevat jumeja ja rentouttavat lihaksia. Hieronta lihashuoltovasaralla lisää verenkiertoa, joka tuo ravinteita ja poistaa kuona-aineita. Lihashuoltovasaraa tulisi käyttää vain lihaksiin, mutta hyödyt tulevat kudoksissa etenevästä paineaallosta. Pulssien tekemä paineaalto stimuloi lihasten hermopäätteitä. 

Lihashuoltovasara turvallisuus – Myyttejä ja harhaluuloja

Lihashuoltovasarat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan urheilijoiden ja kuntosaliharrastajien keskuudessa. Nämä laitteet lupaavat nopeampaa palautumista, lihaskivun lievitystä ja lihasjännityksen poistamista. Kuten kaikkien uusien laitteiden ja hoitomenetelmien kohdalla, on kuitenkin tärkeää selvittää, ovatko lihashuoltovasarat todella turvallisia käyttää.

LUE LISÄÄ»