Lihashuoltovasara vai hierontarulla

Lihashuoltovasara vai hierontarulla- kumpi on parempi vaihtoehto sinulle?

Sekä hierontarullat että lihashuoltovasarat ovat tehokkaita työkaluja, mutta ne toimivat eri tavalla. Olemme testanneet kymmeniä foam rollereita ja lihasvasaroita. Uskomme, että molemmilla työkaluilla on hyviä käyttötarkoituksia, mutta halusimme kertoa, mitä tulee ottaa huomioon ostaessasi kumpaa tahansa näistä tuotteista.

Pääasiassa lihashuoltovasarat sopivat paremmin syväkudostyöskentelyyn, kun taas foam rollerit ovat hyödyllisiä suurempien lihasten ja lihaskalvojen käsittelemiseen. Molempia on tutkittu tieteellisesti ja ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi palautumisvälineiksi kireille lihaksille. Molempia esineitä käyttävät ja niitä suosittelevat myös fysioterapeutit.

Itse tykkään käyttää sekä hierontarullaa että lihashuoltovasaraa. Käytän usein rullaa työpäivän aikana pitääkseni tauon. Vaihteluksi seisomiselle tai istumiselle työpisteellä on lihasten rullaaminen mukava tauko ja avaa samalla jumissa olevia lihaksia. Isommalla hierontarullalla avaan jalka- ja selkälihakset helposti ja saan samalla liikettä koko vartalolle. Käytän myös pienempää foam rolleria käsivarsien lihaksien hierontaan varsinkin kovan kuntosali harjoittelun tai kiipeilyn jälkeen. Toinen loistava tapa hieroa käsivarsia on tennis-, golf- tai squashpallolla. Lihasten arkuudesta riippuen käytän mielelläni pehmeämpää rullaa tai palloa, kun lihakset ovat arempia ja kovempaa kun lihakset eivät ole niin kipeitä, mutta lihaksissa on solmuja tai kireyttä.

Lihashuoltovasaraa on helpompi käyttää, saat hieronnan vaikutukset lihaskudoksiisi jopa muutamassa minuutissa. Onkin selvää, miksi kiireiset urheilijat käyttävät lihashuoltovasaraita täydentämään hierontaterapeuttien työtä.

Katson usein televisiota ja käytän lihashuoltovasaraa samaan aikaan, koska sen voi tehdä sohvalla istuessa. Totta puhuakseni käytän usein hierontarullaa lattialla television tai muun näytön edessä, mutta se vaatii paljon enemmän vaivaa.

Mitä tulee ottaa huomioon ostaessasi hierontarullaa tai lihashuoltovasaraa?

Hinnat

Lihashuoltovasarat ovat pääsääntöisesti kalliimpia kuin hierontarullat. No ainakin, jos ostat laadukkaan lihashuoltovasaran ja halvan hierontarullan. Ei niin tunnetulla lihashuoltovasara merkillä ja laadukkaalla foam rollerilla hinnat ovat itse asiassa melko lähellä toisiaan! Jos etsit halvempaa vaihtoehtoa laadukkaan laitteen hankkimiseen, harkitse käytetyn lihashuoltovasaran tai hierontarullan hankkimista, jos et koe, että tuote on turhan henkilökohtainen käytettynä ostettavaksi?

Kestävyys

Hierontapistooleissa on paljon sähköisiä- ja liikkuvia osia, jotka voivat rikkoutua. Lihashuoltovasara, joka ei toimi on käytännössä hyödytön. Hierontarulla taas on tyypillisesti valmistettu yhdestä rullaksi muotoillusta materiaalista. Laadukas foam roller pysyy kovempana ja yhtenä kappaleena pidempään, kun taas halvempi ei. Samalla tavalla laadukas lihashuoltovasara kestää pidempään ja sinulla on vähemmän todennäköisesti ongelmia akun tai sähköjen kanssa.

Melu

Lihashuoltovasarat pitävät enemmän ääntä kuin hierontarulla. Hierontarullaa käytettäessä melu tulee pääasiassa käyttäjän kivun huokauksista. Lihashuoltovasaraa valittaessa on hyvä huomioida tuotteen tekemät desibelitasot. Kalliimmat laatutuotteet ovat yleensä hiljaisempia.

Kuljetettavuus

Hierontarullat on helppo kuljettaa mukana ja säilyttää, varsinkin pienemmät. Ne mahtuvat kätevästi laukkuun tai sängyn alle talteen. Lihashuoltovasarat ovat myös pieniä esineitä, mutta ne voivat joskus olla raskaita ja niitä on hyvä kuljettaa suojakotelossa, koska ne ovat elektronisia. Saatavilla on myös minihierontavasaroita, jotka ovat helpommin mukana kannettavia.

Käyttö

Hierontarullat ja lihashuoltovasarat ovat molemmat loistavia välineitä lievittämään lihaskipua ja solmuja, sekä stressiä. Foam rolleria käytetään omalla kehonpainollasi, kun taas lihashuoltovasara toimii kädessä pidettävän laitteen liikkeellä tehtävällä iskuhoidolla. Lihashuoltovasara tuntuu paljon enemmän intensiiviseltä hieronnalta, kun taas foam roller on enemmänkin kuin aktiivinen venytys.

Minulla on foam roller, jota käytän päivittäin, mutta se ei ole ainoa asia itsehoitovälineiden arsenaalissani. Käytän lihashuoltovasaraani syväkudoshierontaan. Se auttaa rentoutumaan ja palautumaan treenistä.

Jos haluat kokeilla tapoja rentouttaa kehoasi lihashuoltovasaralla, tässä on viisi asiaa, joita voit tehdä:

  1. Hiero jalkojasi

Jalkahieronta on yksi tehokkaimmista itsehoidon muodoista jännityksen ja stressin lievittämiseksi. Se auttaa stimuloimaan verenkiertoa ja lymfakiertoa, mikä vähentää turvotusta ja tulehdusta. Voit käyttää lihashuoltovasaraa jalkojen hierontaan väsyttämättä omia tai kumppanisi sormia.

  1. Hiero kyynärvarsia

Rakastan tehdä kyynärvarsilleni mukavaa vaivaamista lihashuoltovasaralla. Kyynärvarren hieronta tunnetaan myös kiipeilypiireissä hyvin, koska se tuntuu niin ’hyvältä’. Se stimuloi verenkiertoa ja parantaa lihasten palautumista. Kokeile tätä lihashuoltovasaratekniikkaa ennen nukkumaanmenoa vähentääksesi mahdollisuuksia herätä kädet jumissa.

  1. hiero jalkoja

Lihashuoltovasarat sopivat erinomaisesti rentouttavaan jalkahierontaan sohvalla. Käytä lihashuoltovasaraa kevyesti pohkeiden ja reisien hierontaan. Voit käyttää sitä myös polvien ja säärien lähellä olevien alueiden hierontaan. Jos olet juoksija, nämä ovat usein alueita, joissa on kunnon solmuja.

  1. Hiero selkääsi

Lihashuoltovasara on erinomainen työkalu syväkudoshieronnan tekemiseen itsellesi tai kumppanillesi. Lihashuoltovasaran käyttäminen alaselän hieromiseen on erityisen hyödyllistä jännityksen lievittämisessä. Varo kuitenkin selkärankaa ja selän luita.

  1. Hiero niskaasi

Lihashuoltovasaralla saa hierottua hyvin niskan ja hartia alueen. Kannattaa valita pehmeämpi hierontapää ja laittaa tehoja vähän alas.

Viisi tapaa käyttää rullausta lihasten rentouttamiseen ja lihaskalvojen avaamiseen

  1. Rullaa reisilihakset

Aloita makaamalla kasvot alaspäin lattialla. Aseta rulla reiden yläosaan ja rullaa sitä hitaasti polvia  kohti. Tee tätä harjoitusta, kunnes tunnet rentoutumista reisilihaksissasi. Toista tämä liike useita kertoja viikossa. Voit myös pysähtyä jumissa olevan kohdan päälle ja koukistaa säären ylös ja alas.

  1. Rullaa pakaralihakset auki

Makaa maassa ja aseta rulla takapuolen alle. Rullaa hitaasti eteen-ja taaksepäin, kunnes tunnet pakaralihasten rentoutuvan.

  1. Rullaa takareidet

Istu maassa ja aseta foam roller suoraan takareiden alle. Rullaa hitaasti kantapäätäsi kohti. Toista tämä harjoitus useita kertoja viikossa.

  1. Rullaa pohkeet

Makaa tai istu maassa ja aseta rulla pohkeen tai molempien pohkeiden alle. Rullaa hitaasti varpaita ja selkää kohti. Toista tämä harjoitus useita kertoja viikossa.

  1. Rullaa selkälihakset auki

Aseta hierontarulla lapaluiden alle ja rullaa sitä hitaasti selän keskiosaa kohti ja takaisin. Toista tämä harjoitus kolme kertaa viikossa.

Johtopäätökset: Kumpi sinun pitäisi hankkia?

Oma mielipiteeni on, että molemmilla laitteilla on vahvuutensa ja melko erilaiset käyttötarkoitukset. Siksi päätin hankkia molemmat. Jos koet, että lihashuoltovasara on sinulle liian kallis, ehkä hierontarulla on parempi vaihtoehto tai voit valita toistaiseksi halvemman. Monet ihmiset käyttävät mieluummin hierontarullaa salilla lämmittelyjen tai jäähdytysrutiinien aikana ja lihashuoltovasaraansa kotona. Hieronta lihashuoltovasaralla on staattisempaa, kun taas hierontarullan käyttö on aktiivisempaa.

Lihashuoltovasara turvallisuus – Myyttejä ja harhaluuloja

Lihashuoltovasarat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan urheilijoiden ja kuntosaliharrastajien keskuudessa. Nämä laitteet lupaavat nopeampaa palautumista, lihaskivun lievitystä ja lihasjännityksen poistamista. Kuten kaikkien uusien laitteiden ja hoitomenetelmien kohdalla, on kuitenkin tärkeää selvittää, ovatko lihashuoltovasarat todella turvallisia käyttää.

LUE LISÄÄ»